Turvalasi 

Laminoitu lasi

Laminoitu lasi (eli turvalasi) on kahdesta tai useammasta tavallisesta lasista ja PVB-kalvosta koostuva turvalasi, jotka on kiinnitetty toisiinsa laminoimalla. Muovikerros tekee laminoidusta turvalasista sitkeän ja vaikeasti rikottavan. Kun lasi ylikuormitetaan, turvalasi murtuu tavallisen lasin tavoin, mutta sirpaleet pysyvät kiinni muovikalvossa ja levy pysyy yhtenäisenä. Tällöin läpitunkeutuminen estyy ja haavojen syntymisen riski vähenee, turvalasin ominaisuuksien ansiosta.

Laminoitu turvalasi soveltuu käytettäväksi esim. kaidelaseina, kattolaseina, sisäänkäyntien ja ovien laseina sekä murron- ja luodinsuojalaseina. Laminoidun lasin osana voi olla myös karkaistu tai selektiivilasi, jolloin se täyttää sille mahdollisesti asetetut erityisvaatimukset. Laminoituja laseja on saatavissa tilauksesta myös värillisinä.

 

Karkaistu turvalasi

Lämpökarkaistun lasin lujuus syntyy lämmittämällä lasi ensin 600-650 asteeseen ja jäähdyttämällä se nopeasti, jolloin pintaosaan jää pysyvä puristusjännitys ja vetojännitys keskelle. Karkaistu turvalasi kestää suuria kuormia, kovia potkuja ja ihmisen holtittoman kaatumisen. Jos turvalasi joutuu alttiiksi koville iskuille terävällä esineellä, se särkyy pieniksi muruiksi, joilla ei ole tavalliselle lasille ominaista leikkaavaa terävää reunaa. Karkaistu lasi voi erittäin harvinaisissa tapauksissa rikkoutua "itsestään". Tämän estämiseksi karkaistulle lasille voidaan tehdä ns. Heat Soak-testi, jolloin tallaisen ominaisuuden omaavat lasit rikkoutuvat jo testissä.

Tyypillisiä käyttökohteita ovat kaiteet, parvekelasit, lasiovet, lattialasit, suihkukopit ja julkisivulasit. Karkaistu lasi voi olla pinnoitettu selektiivi- tai auringonsuojaselektiivi pinnoitteella.

Lankalasit

Lankalasit valmistetaan valssaamalla, jolloin lankaverkko upotetaan pehmeässä tilassa olevaan lasilevyyn tai valssataan kahden lasilevyn väliin. Lankalasissa voi olla kuosillinen pinta, jolloin läpinäkyvyys on heikohko. Pinta voi olla myös hiottu ja silloin läpinäkyvyys on hyvä. Lankalasia on saatavissa myös värillisenä.
Lankalasi on edullinen ja turvallinen lasi esimerkiksi autotallien, varastojen ja pyöräsuojien ikkunoihin.

Kun haluat tietää lisää turvalaseista ota yhteyttä lasiliike Lasiluotoon.